Menu

Nejlepší průvodce vínem z Madeiry

Madeirské vína, bezesporu nejdéle trvanlivá jakostní vína, byla objevena zcela náhodou v 15. století. Vína z Madeiry byla převezena na palubu jako potrava a do každého sudu vína byla přidána brandy, aby se zlepšila jeho trvanlivost během dlouhých námořních plaveb. Bylo zjištěno, že teplo v nákladovém prostoru lodi dramaticky zlepšilo vína, učinilo je bohatými a komplexnější a také je učinilo stabilními a schopnými zrát téměř neomezeně.

V 18. století vinaři experimentovali s replikací tohoto procesu na souši. Zpočátku jednoduše využívali sluneční teplo k ohřívání sudů. Toto je známé jako proces Canteiro a stále se používá. Dnes, po fortifikaci 96% hroznovým destilátem, jsou vína ponechána v sudech různých velikostí běžně 300 - 650 litrů, v lóžích, kde může teplota přesáhnout 30 ℃ a vlhkost až 90%. Během procesu se asi 4 - 5 % ztratí odpařováním.

Později byly vytvořeny speciální „pece“ nebo estufas k ohřevu sudů s vínem. Proces estufa byl v posledních letech upraven. Vína jsou nyní uchovávána v nádobách, převážně z nerezové oceli, které jsou ohřívány „kabáty“ obsahujícími horkou vodu. To umožňuje udržovat víno na požadované teplotě 45 ℃ - 50 ℃ po dobu tří měsíců. Moderní estufas mohou být velké, v rozmezí od 20 000 do 100 000 litrů. Po zahřátí se vína nechají postupně vychladnout.

Po procesu Canteiro nebo Estufa jsou vína pečlivě testována na kvalitu a potenciál pro další zrání. Doba, po kterou se víno nechá zrát, závisí na kvalitě a požadovaném stylu vína. Víno zraje ve starých dřevěných sudech a poté je nabízeno jako 3, 5, 10 nebo 15 let staré víno, přičemž to nejlepší je nabízeno jako ročníková Madeira po minimálně 20 letech zrání v sudu.

Madeirská vína jsou bezesporu nejdéle trvanlivá jakostní vína vyráběná. Ročník Madeiry může vydržet století i déle, a poté si víno po otevření můžete vychutnat, znovu uzavřít a skladovat měsíce bez znehodnocení.

Podívejte se na název odrůdy hroznů na etiketě vaší láhve Madeiry. Většina etiket uvádí použitý hrozen, a pokud je zmíněn, obsah musí obsahovat alespoň 85 % této odrůdy. Uvedené odrůdy révy vinné dávají obrovskou stopu o stylu vína. Hlavní používané odrůdy jsou následující:

Sercial

Bílé hrozny obvykle pěstované v nejchladnějších vinicích ve výškách až 1000 metrů na severní straně ostrova. Je to stejná odrůda jako „esgana cao“, která se pěstuje na portugalské pevnině. Vzhledem k výšce, ve které se pěstuje, sercial obtížně dozrává a dělá suché a kyselé víno. S fortifikací a stárnutím v sudu je dobrý sercial bledý, suchý, kyselý a strohý.

Vyzkoušet toto víno můžete zde: Víno Sercial

Verdelho

Bílé hrozny také převážně vysazené na chladnější severní straně ostrova mají tendenci produkovat středně suché až středně sladké víno, možná s lehkým karamelovým nádechem. Je jemnější než sercial a zachovává si kyselost.

Bual (Boal)

Bílé hrozny pěstované v teplejších polohách na jižním pobřeží ostrova dosahují vyšších hladin cukru než sercial i verdelho. Vytváří tmavé, středně bohaté rozinkové a karamelové víno, které si opět zachovává svou kyselost.

Malmsey (Malvasie)

Bílé hrozny produkované převážně v teplejších polohách na jihu ostrova kolem Camara de Lobos na západ od Funchalu. Vyrábí bohatě sladké víno, které se nekalí díky zachování vysoké úrovně kyselin, které se vyskytují ve všech vínech z Madeiry.

Tinta negra

Červené hrozny a nejvíce pěstované hrozny na ostrově. Může a dělá slušnou Madeiru, ale její vína jen zřídka mají vlastnosti a styl výše uvedených čtyř.

Terrantez

Nyní se pěstuje velmi málo terrantez, bílých hroznů. Probíhá určitá přesazování, ale s nízkými výnosy nejsou pěstitelé příliš nadšení. Především se nyní vyskytuje ve starých ročníkech nebo soleras, může se lišit stylem od suchého po bohaté.

Bastardo

Sladké červené hrozny, opět se vyrábí velmi málo, ale lze je nalézt v některých slavných starých ročnících, často se projevuje určitou hořkostí.

Typy Madeiry

3, 5, 10 a 15 let

Jedná se o nejsnáze dostupná vína, na etiketě je uveden věk nejmladší složky. Vyrábí se hlavně v systému estufa. Pokud je víno vyrobeno z jedné z prvních čtyř výše uvedených klasických odrůd révy vinné, bude to uvedeno na etiketě. Pokud není uvedena odrůda, bude víno vyrobeno převážně z hojně pěstované červené tinta negra hroznů a víno bude označeno stupněm sladkosti.

Single harvest

Víno s označením „single harvest“ je víno z jednoho ročníku, které zraje pět až deset let v sudu v systému Canteiro. Nemůže být označeno jako „ročníkové“ víno, protože neprošlo dostatečným sudovým zráním.

Colheita

Jednoroční víno, které má za sebou přibližně 12–18 let v sudu, zrající v systému Canteiro, lahvováno jako jeden ročník, pravděpodobně proto, že pěstitelé usoudili, že delší sudové zrání (minimálně 20 let) jej dostatečně nevylepší k vyrobení prvotřídního ročníkového vína.

Vintage

Vyrobené madeirské víno nejvyšší kvality. Jednoroční víno, které zrálo v sudu nejméně 20 let, v mnoha případech až 40 let nebo více, v systému Canteiro. Tato vína jsou stále vzácnější, ale jsou vynikajícími příklady vín, která mohou vydržet po celý život a i nadále zůstávají pozoruhodně svěží a přitažlivá, když se nakonec otevřou. Tato vína sdílejí charakteristickou ořechovost s nádechem karamelu, marmelády a rozinek. Celá tato komplexnost a hloubka chuti je podpořena jasnou kyselinkou, která zabraňuje zakalení vín a zanechává na patře svěží pocit.

Podobné aktuality

Nejlepší průvodce vínem z Madeiry

03-02-2022

Zobrazit celou aktualitu

4 druhy španělských sýrů, které opravdu musíte vyzkoušet

01-02-2022

Zobrazit celou aktualitu

Aktualita 3

11-04-2022

Zobrazit celou aktualitu

Aktualita 2

04-05-2022

Zobrazit celou aktualitu

Aktualita 1

03-05-2022

Zobrazit celou aktualitu

Zobrazit všechny aktuality