Menu

Ramen polévka, co a jak si správně vybrat, aby jste si naplno vychutnali toto japonské jídlo

Ramen polévka, pochoutka, kterou je potřeba zaručeně vyzkoušet společně se sushi ze slavné japonské kuchyně. V Japonsku jsou jídla ramen tak oblíbená, že existují obchody tomu věnované, kde si můžete objednat a vychutnat horkou mísu v páře, kdykoli na to pomyslíte.

Existuje mnoho typů ramen s mnoha příchutěmi a dochucovadly, takže pro začátečníky může být výběr velmi obtížný. Jakmile se do světa ramenu pustíte, zjistíte, že to není tak složité jak se na první pohled zdá. 

Jak si tedy ideální ramen pro vás vybrat?

Vyberte si příchuť

Existuje několik různých typů ramen vývaru, všechny pocházejí z různých částí a jsou oblíbené v jiných částech Japonska. Primární příchutě, které najdete, jsou:

  1. Shio ramen je lehký, slaný vývar typicky vyrobený z kuřecího nebo zeleninového vývaru a často ochucený produkty z mořských plodů, jako jsou bonito vločky.
  2. Shoyu ramen je kyselý hnědý vývar ochucený sójovou omáčkou oblíbený v regionu Kanto. Různá jídla shoyu zahrnují přísady, jako je kuře, vepřové maso, mořské plody nebo vařená vejce.
  3. Miso ramen je novější, silnější odrůda ramen vyrobená z fazolové pasty. Vývar pochází z oblasti Hokkaido a může mít různé barvy (například bílý nebo červený) a hodí se k vepřovému masu nebo kukuřici.
  4. Tonkotsu ramen se vyrábí z vepřové kosti. (tonkotsu znamená v japonštině „vepřové kosti“) Kosti se vaří celé hodiny, aby se vytvořil krémový vývar. Tento vývar pochází z ostrova Kjúšú a je oblíbený u vepřového bůčku.
  5. Niboshi ramen – rybí vývar obvykle vyrobený ze sušených sardinek.

Specifikace nudlí a vývaru

Nudle a vývar jsou místo, kde si začnete upravovat ramenní misku tak, aby vyhovovala vašim preferencím.

 

Nudle – obvykle vám budou nabídnuty buď pevné (katame), běžné (futsu) nebo sypké (yawarakame). Mnoho míst má také různé varianty nudlí, které se liší tloušťkou od nudlí futomen (tlusté/tučné) přes chijiremen (střední/pružné) až po hosomeny (tenké/lehké).

Vývar – hustotu vývaru můžete měnit. Opět platí, že standardní jsou tři možnosti: hustá/krémová (koime), běžná (futsu) a řídká/vodnatá (usume). Navíc můžete být dotázáni na obsah oleje ve vývaru.

Polevy, koření a zálivky

Na závěr přijdou konečné úpravy vašeho ramene. Můžete vybírat z těchto ingrediencí:

  1. Maso – vepřové, kuřecí, chashu (vepřový bůček), hovězí nebo slanina
  2. Mořské plody – mušle, kraby, mušle, krevety
  3. Zelenina – jarní cibulka, zelí, kukuřice, špenát, houby, cibule, mrkev, fazolové klíčky, bambusové výhonky
  4. Vařená vejce
  5. Mořská řasa

Přílohy obvykle zahrnují rýži a gyoza (japonské knedlíky). Rýže je někdy zdarma navíc. Po vyzvednutí objednávky můžete přidat koření zdarma. Mezi ně obecně patří sójová omáčka, chilli olej, ocet, zázvor, miso, česnek a okurky.

 

Pokud se někdy vydáte do Japonska, už budete vědět jak si vybrat ten správný ramen. Výhodou je, že jsi můžete vychutnat ramen i z pohodlí domova, zakoupit jej můžete na Pepis Shop, kde naleznete mnoho druhů těchto nudlí. 

Podobné aktuality

Nejlepší průvodce vínem z Madeiry

03-02-2022

Zobrazit celou aktualitu

4 druhy španělských sýrů, které opravdu musíte vyzkoušet

01-02-2022

Zobrazit celou aktualitu

Aktualita 3

11-04-2022

Zobrazit celou aktualitu

Aktualita 2

04-05-2022

Zobrazit celou aktualitu

Aktualita 1

03-05-2022

Zobrazit celou aktualitu

Zobrazit všechny aktuality